מהן דרכים להתמודדות עם Negative SEO – קידום אתרים שלילי
בתחום קידום אתרים שחור אחת השיטות לקידום האתר היא Negative SEO – קידום אתרים שלילי. בשיטה זו מנסים לפגוע באתרים של המתחרים בכל דרך אפשרית, גם אם היא לא חוקית, כאשר המטרה העיקרית היא להוריד את הדירוגים שלהם לתחתית ולהוביל לכך שגוגל תעניש אותם מתוך מחשבה שאותם האתרים ניסו לקדם את עצמם בדרכים לא חוקיות. הבעיה היא שגוגל לא תמיד יודעת לזהות בין קידום אתרים שחור לבין אתר שנפגע על ידי קידום אתרים שלילי. במאמרנו נציין את הדרכים בהן המתחרים יכולים לפגוע באתר שלכם וכיצד ניתן להתמודד איתם:
מפציצים את האתר בקישורי זבל
גוגל מנסה לדרג אתרים על סמך כמות הקישורים שמפנים לאותו האתר וכן על פי איכות אותם הקישורים. מטרתה העיקרית היא לספק לגולשים תוצאות איכותיות ורלוונטיות ולכן עם השנים היא שיכללה את העדכונים שלה על מנת שיעזרו לה להילחם באתרי ספאם עם תוכן ברמה ירודה שמנסים להגיע לתוצאות הראשונות אך לא באמת מספקים ערך לגולשים. אחד מהם הוא עדכון פינגווין שהושק בשנת 2012, כאשר מטרתו היא לזהות אתרי ספאם שקודמו לתוצאות הראשונות בעזרת שיטות לא חוקיות כמו בנייה לא טבעית של קישורים. ברגע שהעדכון עולה על אותם האתרים שקודמו בצורה לא חוקית, הוא מוריד את הדירוג שלהם ומוביל לענישתם שזה אומר הדחקתם מתוצאות החיפוש למשך שנה. ישנם מקדמים שמנצלים את זה לטובתם ומנסים לפגוע באתרים מתחרים בעזרת הפצצת קישורים.
זה אומר שהם יכולים לשלם לפרילנסר או להיעזר בתוכנה אוטומטית שתוציא ביום כ-100 קישורי זבל לאתר מתחרה בו הם רוצים לפגוע. אותם הקישורים מתפרסמים באתרים שלא קשורים בהכרח לתחום של אותו האתר, למשל באתרים שמשמשים כחוות קישורי ספאם, או באתרים ממדינות אחרות (כאשר השפה היא לא בהתאם לשפה של האתר המתחרה), או באתרים מזויפים ועוד. גוגל יכולה לשים לב שהאתר מקבל בבת אחת כ-100 הפניות ולחשוב שהוא ניסה לקדם את עצמו בדרך שהיא לא טבעית ולא חוקית. כתוצאה מכך היא תחליט להוריד בדירוגים שלו בתוצאות החיפוש. כיצד תוכלו לדעת אם פגעו באתר שלכם בעזרת השיטה הזו? דבר ראשון תוכלו לשים לב לשינוי חד בדירוג של הביטויים שלכם שנפלו בבת אחת. בנוסף תוכלו להיעזר ב- search console שיציג לכם את ההפניות שבוצעו לאתר וכך תוכלו לראות אם יש גידול משמעותי בכמות הקישורים שהופנו לאתר בחודש האחרון. את ההפניות לאתר שלכם תוכלו לראות דרך מרכז השליטה של הנכס (של האתר) > תנועת חיפוש > קישורים לאתר שלך. שם תוכלו לראות את כל הקישורים שמפנים לאתר שלך וגם אילו עמודים הם הכי מקושרים.
תוכלו גם להיעזר בכלים Ahrefs ו-MajesticSEO לבדיקת הפניות. אם גיליתם שיש עלייה משמעותית בכמות קישורי הספאם שמפנים לאתר, כנראה שהותקפתם. תוכלו להתנער מאותם קישורי ספאם בעזרת כלי שנקרא disavow links ב- search console, בו תוכלו להטעין קובץ של כל הקישורים שאתם רוצים להתנער מהם. ברגע שגוגל תראה שניקיתם את אותם קישורי הספאם מהאתר שלכם, היא לא תפגע לכם בדירוג, אלא להיפך תעלה את הדירוג של האתר שלכם.
השלמה אוטומטית של ביטוי שלילי לשם המותג
דרך נוספת לפגוע במתחרים הוא פרסום מאמרים שליליים עליהם, כך שכאשר מחפשים אתכם בגוגל אז בשדה החיפוש של גוגל תהייה השלמה אוטומטית שלילית לשם המותג שלכם. למשל אם שם המותג שלכם הוא “שמדוקס” ומישהו החליט לפגוע בכם ופרסם עליכם מאמר מאד שלילי שטוען שאתם רמאים ולמעשה פוגע בתדמית שלכם ואותו המאמר הצליח להגיע למיקום הראשון עם הביטוי שמדוקס, אז בעצם כל מי שיבצע שאילתא של שמדוקס בשדה החיפוש של גוגל, יקבל השלמה אוטומטית לשמדוקס רמאי.
נוצר מצב שכאשר לקוח פוטנציאלי מבצע עליכם חיפוש כי הוא שוקל לקבל מכם שירות, עלול לראות את ההשלמה האוטומטית ולקבל רושם ראשוני מטעה ולהחליט שלא לקבל מכם שירות. יותר מזה, הוא גם עלול להגיע לאותה הכתבה השלילית שמדורגת במיקום הראשון על הביטוי שמדוקס. הדרך להתמודד עם זה היא לנסות לדחוק את המאמר שדורג במקום הראשון כמה שיותר למטה. זה אומר לפרסם לא מעט תכנים ועמודי המלצות על המותג שלכם, לנסות לחזק ולקדם את המותג שלכם, כך שכאשר יחפשו את השם שלכם, לא יראו את המאמר השלילי בתוצאות הראשונות אלא את האתר שלכם ואת ההמלצות החיוביות על שמדוקס.
ביקורות שליליות מזויפות
בגוגל יש אפשרות לדרג את בית העסק בעזרת סימון מספר כוכבים והשארת ביקורת:
גולשים לרוב יתייחסו למספר הכוכבים שהוענקו לאותו בית העסק בתור כלי סינון. הבעיה היא שאותן הביקורות לא תמיד אותנטיות, כלומר הן יכולות להיות פיקטיביות לטובה ולרעה. אם יש מתחרה שרוצה לפגוע בכם על ידי הורדת דירוג הכוכבים, הוא יכול לפרסם דרך חשבונות מזויפים מלא תגובות שליליות עם כוכב אחד על בית העסק ובכך לפגוע בדירוג שלכם. בכדי להתמודד עם זה יש אפשרות לדווח לגוגל שהביקורות לא הולמות ולבקש ממנה להסירן.
שכפול תוכן
אחד הדברים שגוגל לא אוהבת הוא שכפול תוכן. גוגל מנסה להילחם בתוכן משוכפל בכך שהיא מנסה להבין את המקור של אותו התוכן ומדרגת אותו גבוה ואילו את שאר האתרים שמציגים תוכן משוכפל היא מורידה בדירוג שלהם באופן משמעותי. מכאן ניתן להבין שהמתחרים יכולים לנסות לפגוע באתר שלכם בכך שיעתיקו את התוכן מהאתר שלכם לאתרים אחרים ובעצם לגרום לגוגל לחשוב שאתם אלו שהעתקתם את התוכן ולפגוע לכם בדירוג. גוגל לא תמיד יודעת להבין מי המקור, במיוחד אם אותו התוכן הועתק לאתר שהוא יותר סמכותי מהאתר שלכם. במצב כזה ניתן להשתמש בכלים שיעזרו לכם למצוא את האתרים שמכילים את התכנים המשוכפלים כגון: copyscape.com . ניתן לעזור לגוגל לזהות את המקור של התוכן בעזרת הטמעת תג קנוניקל בעמוד התוכן כך שיכיל את הדומיין המקורי. הבעיה היא שזה לא תמיד עוזר. תוכלו גם לנסות לבקש מאותו האתר שפרסם את התוכן המשוכפל להסיר אותו, בטענה שמדובר בהעתקת תוכן אך לא תמיד תיענו בהתאם, אם בכלל יענו לכם. ניתן גם לנסות להתלונן לגוגל על התוכן המשוכפל: התלוננו לגוגל, אך קחו בחשבון שזה יכול לקחת זמן.
בתור מקדמי אתרים חשוב לבדוק על בסיס יומי את דירוג הביטויים שלכם, את כמות ההפניות שבוצעה לאתרכם וכן את תקינות האתר על מנת שתוכלו לתפוס את ההתקפות בזמן.