חוק הנגשת אתרים
אתרים ישראלים רבים צריכים להיות מונגשים לקהל הרחב, לרבות קהל של אנשים עם מוגבלויות שונות, כגון לקויות ראייה, לקויות שמיעה ועוד. המטרה היא כמובן לאפשר לכל אדם לקבל את אותה רמה של מידע אודות מוצרים ושירותים שונים המצויים ברחבי הרשת. אתרים של עסקים קטנים עשויים להיות פטורים מהדרישה להנגשה, וקיימים בחוק פרמטרים ברורים לגביי מי חייב להנגיש את האתר שלו ומי לא.
נגישות אתרים
החוק הישראלי ובאופן ספציפי תקן ישראלי 5568 של מכון התקנים מתבסס למעשה על תקנות והנחיות בינלאומיות להנגשת אתרים. אתר נגיש הוא אתר שבו גם אנשים עם מוגבלויות מקבלים גישה מלאה ושווה לכל המרכיבים שלו: כפתורים, טפסים, וידאו, מאמרים – וכו’. הסרטונים צריכים להיות בעלי כתוביות, המלל באתר צריך להיות קריא ובולט – ועוד. ניתן לבצע הנגשה על ידי סרגל נגישות שדרכו הגולש יכול למעשה להפוך באופן אקטיבי את האתר לנגיש עבורו או להנגיש אותו מלכתחילה באופן מלא וללא צורך בשימוש בסרגל נגישות.
מי חייב להנגיש?
באופן כללי, כל מי שמספק שירות מסוים או מוכר מוצרים לציבור הרחב צריך להנגיש את האתר שלו. זה נכון הן במידה ומדובר באדם פרטי, בחברה עסקית, בעמותה ללא כוונת רווח או בגוף ציבורי כלשהו.
פטור מנגישות
האתר שלכם פטור מהצורך בהנגשה בהסתמך על נתוני המחזור השנתי הממוצע של העסק והתאריך שבו האתר החל לפעול.
- במידה והאתר הוקם והחל לפעול לפני ה-27.10.2017 – אין צורך להנגיש אותו אם המחזור של העסק, בממוצע על פני שלושת השנים האחרונות, היה נמוך מ-1,000,000 ₪ בשנה קלנדרית.
- במידה והאתר הוקם לאחר ה-27.10.2017 – אין צורך להנגיש אותו אם המחזור של העסק, בממוצע על פני שלוש השנים האחרונות, היה נמוך מ-300,000 ₪ בשנה קלנדרית.
- החל משנת 2020, הממוצע השנתי לקבלת פטור מהנגשה לאתרים חדשים יעמוד על 100,000 ₪ בלבד.
בניית אתרים
במידה ועליכם להנגיש את האתר שלכם, חובה עליכם לפעול לבצע זאת בהקדם במידה והאתר כבר קיים. במידה והוא טרם נבנה, יש להסביר למי שבונה ומעצב את האתר שעליו לעשות זאת, ולדאוג לכלול את זה בחוזה הנרקם בין הצדדים. חובת ההנגשה מוטלת על בעל העסק ובעל האתר, אך מרגע שנכתב בחוזה שעל בונה האתר להנגיש אותו מראש – הוא מחויב לכך באופן רשמי. בכל אופן, הנגשה בדיעבד של אתר קיים יקרה יותר כלכלית וסבוכה יותר מבחינה טכנית מאשר הנגשה שלו מראש, לכן חשוב לשים לכך לב מבעוד מועד.
חוויית המשתמש באתר
באופן כללי, אתרים מונגשים מספקים חוויית גלישה וממשק משתמש נוח יותר לאנשים עם מוגבלויות שונות. עובדה זאת תורמת לכל הקשור לקידום אתרים אורגני ופרסום בגוגל, ומעבר לחובה המוטלת בחוק על מי שאינו זכאי לפטור מהנגשה, זהו למעשה יתרון נוסף. מעבר לכך, גם אם אתם לא חייבים להנגיש את האתר, זה בהחלט חיובי ומוסרי לעשות זאת, ועל הדרך גם תרוויחו חוויית משתמש גבוהה יותר ותעזרו לקידום האתר. וודאי שעצם ההנגשה גם מאפשרת לאחוז בלתי מבוטל באוכלוסייה להשתמש בו, וכך ניתן להגדיל בקלות את הטראפיק ואת ההמרות המבוצעות באתר.